Kako napraviti Instagram vodič?
02/11/2021

Instagram vodič opisuje se kao “način za lakše otkrivanje preporuka, savjeta i drugog sadržaja od svojih omiljenih stvaratelja, javnih osoba, organizacija i izdavača na Instagramu.” Osim što možete grupirati i sakupljati vlastiti Instagram sadržaj, vodiči vam omogućuju i unošenje sadržaja s drugih računa. U osnovi su Instagram vodiči pojedinačni albumi ili grupe sadržaja prikupljeni u jedan resurs. Instagram vodiči omogućuju vam da kombinirate obrazovni sadržaj, informacije o proizvodima, uvide o timovima i još mnogo toga u relevantne kategorije. To vašoj publici olakšava brzo pronalaženje i pregled tih postova, umjesto pomicanja kroz sav vaš sadržaj.

1. Postavite Instagram vodič

Ako ideja vodiča zvuči uzbudljivo, možete slijediti nekoliko brzih koraka kako biste započeli sa stvaranjem vlastitih. Na svom Instagram profilu dodirnite ikonu + u gornjem desnom kutu i odaberite Vodič na skočnom izborniku Stvori novo.

 

2. Dodajte sadržaj u Instagram vodič

Zatim odaberite vrstu Instagram vodiča koji želite stvoriti i odaberite svoj sadržaj.

Za vodiče možete odabrati između tri mogućnosti: Mjesta, Proizvodi ili Objave.

Imajte na umu da za vodič možete odabiru samo sadržaj iz postova feeda, a ne Instagram Story-a. Ako su bilo koji postovi s Instagram Reelsa ili IGTV podijeljeni u feedu, oni se mogu uključiti u vodiče.

U bilo kojoj od opcija vodiča u nastavku, kada odabirete postove, dodirnite minijature postova koje želite dodati. Broj koji ste odabrali u nizu pojavit će se u kutu. Postovi će se prenositi ovim redoslijedom, s prvim postom na vrhu vodiča. Ako želite svoj sadržaj kronološkim redoslijedom na temelju datuma kada je sadržaj stvoren, prvo odaberite najstariji sadržaj.

Vodič za mjesta

Ako odaberete opciju Mjesta, možete odabrati lokaciju koja je navedena na Instagramu. Odaberite to mjesto (ili mjesto) i prenesite do pet postova iz sadržaja koji se odnosi na to mjesto. Imajte na umu da će Instagram privući sav javni sadržaj označen na tom mjestu, a ne samo vaš sadržaj na tom mjestu. Ako vodite lokalnu tvrtku s fizičkim mjestom (poput restorana ili prodavaonice), ovo bi mogao biti izvrstan način da istaknete sadržaj koji generiraju korisnici (UGC) na Instagramu i koji prikazuje lokaciju vašeg poslovanja.

Vodič za proizvode
Opcija Proizvodi omogućuje vam povlačenje postova na Instagramu koji se odnose na jedan proizvod. Nakon što odaberete Proizvode kao vrstu vodiča, tada morate odabrati iz Instagram trgovine. Trgovine računa koje pratite prvo će se popuniti i možete se pomicati po njima ili tražiti trgovinu određenog računa.

Nakon što odaberete trgovinu, odaberite proizvod koji želite predstaviti, a zatim odaberite postove povezane s tim proizvodom. Možete sadržavati samo jedan proizvod po vodiču.

Vodič za objave
Ako odaberete opciju Objave, možete birati između postova na vlastitom Instagram profilu ili spremljenih postova drugih računa. Odaberite postove koje želite uključiti na karticama Vaši postovi ili Spremljene.

Ako želite podijeliti sadržaj drugih ljudi sa svojim Instagram vodičem, prvo ćete morati spremiti njihov sadržaj (pomoću ikone oznake da biste ih dodali u svoj Instagram spremljeni sadržaj). Možete odabrati do 30 postova za dijeljenje u jednom vodiču.

3. Formatirajte Instagram vodič

Nakon što odaberete sadržaj za vodič i dodirnete Dalje, otvorit će se stranica za oblikovanje kako biste postavili detalje za vodič. Morate dodati naslov za svaki vodič za Instagram. Ako to ne učinite, dobit ćete pogrešku kada pokušate prijeći na sljedeći korak. Preporučujem upotrebu jasnih, sažetih naslova. Opis možete dodati u odjeljku “O čemu govori ovaj vodič?” odjeljak ako želite više detalja i konteksta izvan naslova. Također imate mogućnost promjene naslovne fotografije vodiča, što ćete vjerojatno željeti učiniti. Većina postova na Instagramu formatirana je u kvadratni format 1: 1, ali naslovnica vodiča je portretna veličina 3: 4 koja prema tome urezuje vašu sliku.

Imajte na umu da ne možete povući za promjenu položaja naslovne slike. Umjesto toga možete dodirnuti Promijeni naslovnu fotografiju i odabrati bilo koju fotografiju iz feeda. Ne brinite – to neće promijeniti postove u vašem vodiču, već samo sliku na naslovnici. Također ne možete prenijeti prilagođenu sliku za naslovnu fotografiju; morate odabrati jedan iz feeda ili spremljenih postova.

Dalje, svakoj objavi u vodiču morate dodijeliti naslov. Vodič neće unositi nikakve naslove ili informacije s izvornog posta, tako da morate unijeti naslov i bilo koji neobavezni opis za taj post.

Ako u ovom trenutku želite dodati još objava u vodič, dodirnite opciju + Dodaj objave na dnu stranice za oblikovanje.

Ako želite preurediti ili izbrisati objave u svom vodiču za Instagram, dodirnite ikonu s tri točke u gornjem desnom kutu pojedinog vodiča. Odaberite Ukloni iz vodiča da biste uklonili tu pojedinačnu objavu. Ili dodirnite Promijeni redoslijed objava da biste prešli na sljedeći zaslon gdje možete povući i preurediti bilo koji post u željenom redoslijedu.

Nakon što formatirate svoj vodič za Instagram i njegove objave, dodirnite Dalje u gornjem desnom kutu zaslona da biste prešli na sljedeći korak.

 

4. Objavite Instagram vodič

Na zaslonu Dijeli možete pregledati Vodič tako što ćete dodirnuti Pregled ispod slike naslovnice. Ako ste spremni za objavljivanje, dodirnite Dijeli. Ili dodirnite Spremi kao skicu da biste se vratili i dovršili uređivanje kasnije. Jednom kada dodirnete Dijeli (ili Spremi kao skicu) u svom prvom vodiču za Instagram, ikona Vodič – koja izgleda poput novina – pojavit će se na vašem profilu. Nakon objavljivanja vodiča, drugi će ga moći pregledati i podijeliti.

5.Podijelite i promovirajte Instagram vodič

Da, vaš vodič za Instagram može se dijeliti! Možete ga podijeliti na Instagram Story ili putem izravne poruke (DM) na Instagramu. I svatko tko pogleda vašeg vodiča može ga i podijeliti.

Da biste podijelili vodič (svoj ili tuđi), dodirnite ikonu Dijeli (ikona papirnatog zrakoplova) u gornjem desnom kutu. U skočnom izborniku imat ćete mogućnost podijeliti ga sa svojom pričom ili poslati putem DM-a. Kao i bilo kojoj poruci, ako je podijelite putem DM-a, u dio možete dodati poruku da biste objasnili zašto je dijelite s tom osobom ili grupom. Možda ćete htjeti promovirati svoj novi vodič tako što ćete ga podijeliti na Instagram Story kako bi potaknuli angažman.

Zaključak

Bilo da izrađujete Instagram vodiče kao kataloge svojih proizvoda, prikazujete lokaciju svog poslovanja putem UGC-a ili pružate savjete i obrazovne objave svojoj publici, postoji toliko kreativnih načina na koje možete koristiti vodiče da biste koristili i sebi i svojim pratiteljima na Instagramu.

 

Vaš Appareo Digital tim!

 

Imate pitanje?

Ispunite kontakt formu.